Zit je kind regelmatig met zijn of haar mond open tijdens het voorlezen of het spelen van een spelletje? Is er sprake van speen-, duim-, of vingerzuigen overdag en/of 's nachts? Of heeft de tandarts of orthodontist een verkeerde slikgewoonte opgemerkt?

Dan kan er sprake zijn van een verstoord evenwicht tussen alle mondspieren onderling. Een verstoord evenwicht in het functioneren van de spieren in je mondgebied kan leiden tot een vormverandering van je kaken en je gebit. Logopedie kan helpen om het verstoorde evenwicht te herstellen.

Als je te maken hebt met een verkeerde slikgewoonte, open mondgedrag of ander afwijkend mondgedrag zoals bv. duimen, nagel- of lipbijten, kan oro-myofunctionele therapie helpen. Deze therapievorm is een oefentherapie voor het herstellen van het evenwicht in het functioneren van de spieren in je mondgebied.

Door het afleren van verkeerde gewoonten of reflexen en het in evenwicht brengen van je mondspieren verbetert de stand van je kaken en je gebit. De vorm en functie van je kaken en gebit kunnen in samenwerking met je tandarts of orthodontist in veel gevallen weer hersteld worden.

Afwijkend gebruik van de spieren in en rondom je mond heeft een negatieve invloed op de vorm van je kaken en je gebit. Als we samen die oorzaak kunnen wegnemen, dan slaat orthodontie beter aan en is de kans op een relaps (herhaling van de problemen) kleiner.